Sunday, January 30, 2011

jika itu ketentuanNya...kita sebagai hambaNya hanya perlu berserah....

sedang aku bersiap utk menghadiri majlis persandingan lyza and anuar, aku dikejutkan lagi dengan satu berita sedih.....suami kepada arwah ROHAYATI BINTI NGAH yang berada dlm keadaan kritikal selepas terlibat dgn kemalangan ngeri aritu, telah menyahut seruan Illahi pada pukul 5 pagi td...ermm....aku mula2 raser terkejut jgk apabila mendengar berita tu, tp ini adalah takdir....dan ini la juga yg dinamakan jodoh....suami arwah pergi "menemani" isteri kesayangan beliau hanya selepas beberapa hari arwah pergi....jodoh mereka memang kuat.....ikatan suami isteri yang telah terjalin atas satu jambatan yang direstui Allah, terus kukuh walaupun tidak di dunia yang sementara ni.....janji yg mereka menterai sewaktu awal perkahwinan dulu, memamg betul-betul dikotakan.....ini yang terbaik bg suratan jodoh mereka.....aku berfikir jgk, kalau hidup si suami arwah hanya lebih dari penderitaan menanggung kerinduan, kepayahan hidup tanpa arwah ROHAYATI di sisi, adalah lebih baik dia menemani arwah disana.....jika Shida (anak tunggal arwah) mengikut jejak ayahanda dan bondanya yg tercinta selepas ini, itu juga satu ketentuan....dan jika ditakdirkan Shida masih mempunyai kesempatan utk menempuhi ranjau hidup ini, maka tugas dia hanya utk mendoakan kesejahteraan ibu bapanya di 'sana'....dia juga harus kuat utk menempuhi 1001 dugaan hidup di dunia ini tnpa sokongan ROHAYATI dan suami di sisi......sabarlah nak.......sesungguhnya, Tuhan Maha Mengetahui apa yang terbaik utk setiap hambaNya.....

ermm......JOdoH......itu kisah JodoH yang tiada penghujung bagi arwah ROHAYATI dan suami.........dan hari ini, jodoh antara LYZA dan ANUAR, baru sahaja bermula.....kisah perjalanan jodoh antara mereka tiada siapa yang tahu.....ia sudah tertulis.....kita hanya mampu berdoa agar jodoh mereka kekal ke akhir hayat diaorg....aminnn........


aku???.......masih lagi mencari....masih lagi menunggu siapakah yang akan menjadi nakhoda kehidupan aku nnti.....masih kabur buat masa ini......bukan aku tak nk mencari, tetapi perasaan takut utk memilih tu masih belum hilang dlm kamus hidup aku.......aku terasa juga ingin disayangi...dicintai.......dikasihi......dilindungi....dihormati.....seperti pasangan berkahwin yang lain.....tetapi pengalaman yang lepas membuatkan aku berfikir 100 kali utk memilih......"perkahwinan adalah satu perjudian"....dan aku takkan sesekali mengikut pepatah tu....perkahwinan adalah suatu ikatan yang suci....yang tidak boleh dicemari dengan ape saja bende yang tidak diredhai Allah sekalipun...ia bukan perjudian......untung nasib bahagia atau tak sesuatu perkahwinan bukan sahaja bergantung atas ape yang telah kita pertaruhkan, ape yg telah kita korbankan.....tetapi ia adalah berdasarkan ape yang telah kita niatkan sewaktu kadhi melafazkan SAH, bertiangkan kepercayaan, bertanggakan kasih sayang, dikukuhkan lagi dengan tanggungjawab yang dilaksanakan dengan ikhlas tanpa sebarang balasan dan kesediaan pasangan tersebut menerima kekurangan dan kelebihan pasangan masing-masing dengan hati yang terbuka......dan cukup bagi aku jika suami aku nanti adalah insan yang pertama yang aku bertemu di Padang Masyar nanti.........................ermm....


Friday, January 28, 2011

pergi nya seorang "SAHABAT"......

hari ini...tepat pukul 9.45 pagi, aku dikejutkan dengan satu berita yang amat mendukacitakan.....pihak sekolah SMK Seremban 2, call aku....berita yg disampaikan oleh abg hairi arini, amatlah menyedihkan selain berita dpt relief mase keje dulu.....

ROHAYATI BINTI NGAH......seorang SAHABAT yang tiada galang gantinya......arwah telah menyahut seruan Illahi pada pukul 1 pgi 27hb Jan 2011 di hospital K. Terengganu....arwah terlibat dalam satu kemalangan ngeri di kuala berang dalam perjalan utk pulang ke kampung kt K.terengganu....kereta yang dipandu suami arwah dipercayai terbabas utk mengalak lembu, dan melanggar lori yang dtg dari arah bertentangan serta berlanggar dgn kereta waja di belakang kereta arwah.....suami dan anak yg berusia setahun lebih kini berada dalam keadaan kritikal............

Arwah adalah seorang sahabat yang sangat baik...sepanjang mengenali arwah, arwah sentiasa berprasangka baik, apa yg dikatakan dan apa yg arwah lakukan tak ader yang menyakitkan hati...arwah sentiasa memberi kata semangat, berfikiran positif dan tak pernah berkira.....arwah seorang yang pemurah.....tak kedekut....tak pernah berpura-pura.....nmpak keikhlasan di wajah arwah bile kita berbual mengenai masalah dengan dia......



kepergian arwah amatlah dirasakan.....rase mcm kehilangan sgt2.....tak mampu diungkapkan dengan kata-kata apabila mendengar berita sedih tu....hingga sampai ke saat ini pun, aku masih lgi tidak percaya dengan apa yang berlaku...tp sebagai hambaNya, aku hanya mampu redha, pasrah.......
Kenangan bersama arwah, tidak akan kami lupakan......

 ....semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh ROHAYATI BINTI NGAH....semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman

AL-FATIHAH....
Mati itu adalah ketentuan Allah SWT. Sudah suratan takdir yang tidak dapat diubah-ubah lagi. Allah SWT berfirman maksudnya:
“Apabila telah sampai ajal seseorang, maka sesaat pun tidak dapat ditangguhkan dan sesaat pun tidak dapat didahulukan”


(Surah Al-A’raf: 34)

Wednesday, January 26, 2011

di pondok kecil.....

ermm...tak tahu nape sejak anak buah aku si piah tu nyanyi dgn penuh perasaan lagu ni, smpai skng lagu ni terngiang-ngiang kt pale otak...huhu...tak tau sbb lirik ke sedey ke atau aku ni je yg dh lame tak nyanyi lagu nasyid....so...yg mane dh ader anak sek tadika, darjah 1, darjah 2, mahupun tgh bekerja tp 8 tahun tak balik jenguk mak bapak, baik korang nyanyikan lagu ni utk diaorg..............

"Renung-renungkan, dan selamat beramalll.....".

Di Pondok Kecil

Album :
Munsyid : Nadamurni
http://liriknasyid.com


dipondok kecil di pantai ombak
berbuih putih beralun-alun

disuatu hari ayah berkata
jaga adik mu ayahkan pergi jauh
ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
air mata mengalir hatiku pilu

diam-diamlah sayang jangan menangis
doakan ayah semoga diterima
diam adik ku sayang jangan menangis
andai ayah gugur doakan dia syahid

selamat berjuangan ayah tercinta
kau pergi dulu ayah ke medan juang
ku iringi doa moga berjaya
beroleh kemenangan demi agama Islam

wahai abang ku kemana
ayah ku sayang ayah ku cinta ayah 2x

duhai adik ku sayang jangan bersedih
ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
berjuangan dan berkorban walau dimana jua

pada Mu Tuhan aku bermohon
dosa ayah ku minta diampunkan
berilah rahmat bantulah dia
untuk menegakkan agama Islam
video

Tuesday, January 25, 2011

bukan senang nk senang.....

ermm...arini....tugas utama yg aku kene buat adalah carik kedai yg boleh buat rubber stamp dlm mase sejam, then aku harus bwk cop tu gi bukak company accnt ....huhu...mesti korang tertanya-tanya company ape yg aku sedang bukak ni.....ekceli, bkn idea brilliant aku bukak company ni, tp ni adalah daya pemikiran my beloved abg dan kakak angkat aku..(laki-bini...)....diaorg ni mmg super duper dlm arts.....yg sorang tu penggubah lagu, sorang lagi tu master in design....so, memandangkan aku kini bergelar seorg penganggur yg tak berpencen, diaorg dgn berbesar hati mengoffer aku utk join company arts diaorg ni......


         Pada 21 Jan 2011 (bersamaan hari Jumaat..harap-harap penuh berkat company kitaorg ni...), aku telah berjaya mendaftarkan company ni kt Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)...huhu...bangga gile bile kt surat pendaftaran tu ader nama aku....tak penah terpikir sejak azali pun aku bleh bukak company ni....nama company kitaorg amatla unik....kt nama tu ader nama kitaorg bertiga...huhu....nak tau? tunggguuuu....so, inilah sedikit sebanyak sejarah company kitaorg...hopefully, dengan berkat usaha kami bertiga nnti, perniagaan ini dapatlah berjalan dengan lancar hendakNya....aminnn...


so, tugasan selepas mendaftarkan company kt SSM, aku kene buat cop utk digunakan mase apply buku cek nanti.....gi la 1 kedai kt area Taipan Senawang tu, katanya boleh siap dlm masa sejam.....tibe kt sane, pakcik tu boleh ckp " Dek, mmg sini boleh buat cop, tp luse boleh siap sbb org yg buat cop tu demam arini"....ermm...dan-dan demam plak time nk guna cpt ni....huhu..so, dgn segala kudrat yg ader, aku pi merayau kat Ampangan last sekali kat bandar Seremban...aku call kawan2 aku, kol kerani sekolah semata-mata nk tanya mane kedai buat cop yg boleh siap sejam.....tp, ape punya direction diaorg bagi, aku langsung x paham, terus aku gagahkan jgk kaki tekan minyak dgn clutch redah bandar Seremban yg sesak tu...tawaf punya tawaf, finally terjumpe la satu kedai cop ni yang boleh siap dlm mase 15 minit...fuyooo...alhamdulillah, legaaaa....(tp, buat cop punye simple amoi tu charge smpai RM 38....adoii...nk kata kuar dakwat emas, xde la plak....nk guna cepat punya pasal, bayar jelaaa..)


so, last tugasan untuk hari ini, carik bank untk bukak company account.....disebabkan MIGRAIN nye pasal, aku balik umah dulu, rehat skejap, solat zuhur, then gerak ke Taipan Senawang...1st bank, aku gi RHB...huhu....tanya kt customer service tu, ape syarat nk bukak company accnt, dia ckp kene ade INTRODUCER...nk tau ape menatang tu? introducer tu kire mcm penjamin la...kene ader back-up sebuah company yg kukuh utk bukak account...mcm mengarut je.....aku bukan nk pinjam loan!!!..adoii.....so, aku pun mengangkat kaki blah dari situ untuk pergi jiran RHB iaitu, BANK RAKYAT plak.....yang ni lg best, guard tu bleh cakap, " Dek, bank rakyat ni tak bleh bukak company account..."...ermmm...hampa lgi.......then , aku tak larat sangat, aku terus balik umah....

balik umah je, aku terus online carik bank yang tak memerlukan INTRODUCER tu....call CIMB, kene ader...call Public Bank pun, kene gak ader menatang tu siap minima account 5K...adoii......surf punya surf, aku dapt jumpe bank yang tak memerlukan INTRODUCER...hehehe....nk tau bank ape?......huhu....last bank yg aku call, ialah EON BANK.....fuhhh.....legaaaa...alhamdulillah.........kurang sakit MIGRAIN aku tadi.......

huhu.....betullah orang cakap,
KEJAYAAN TAKKAN MANIS KALAU TIADA KEPAYAHAN
............

Monday, January 24, 2011

menu hari ini.... SAMBAL SOTONG + AYAM MASAK BLACK PAPER..wallaaa

selamat sejahtera puan-puan..cik-cik..makcik2 yg dok belek blok ni...hari ini, menu masakan yg agak simple dan menyedapkan adalah sambal sotong dgn ayam msk black paper...bab masak2 memasak ni, aku bknnya terror sgt, tp takat nk masak utuk 10 org, xde hal la.....cume aku jarang memasak...jarang memasak bkn sbb xde skill je puan2, cuma tak de mase je nk jenguk peti ais tu...
(cey, alasan..padahal duk umah bkn ader kje sgt..)...
ok.....kebetulan aku ader kt umah kakak aku kt nilai ni, aku terpikir nk masakkan utk diaorg...so, wujud la menu kt atas....tgok peti ais, ader sotong basah (yg besar adik beradik kurita tu) dgn ayam...so aku keluarkan...tgok plak kt bhgian sayur...cume ader carrot dgn lada merah...ermmmm....so, arini, terpakse makan tnpa lauk sayur.....bermula la detik aku masak pada pukul 10.30pg....kt sini, aku ader tulis sekali bhn2 yg aku gunakan, kalau korang rase nk try, cube la buat..tp kalau tak sedap, jgn block blog ni plak yerr.

SAMBAL SOTONG
sotong basah yer..(bkn sutun kwn korang tu..)
sebiji bwg merah
3 ulas bwh putih
sedikit halia
cili kering yg dikisar
sedikit belacan
sos tiram
air asam jawa
garam
1 sudu gula (org jawa, kalau masak x letak gula, x sah..)

then..cara membuatnya senang gile...korang kisarkan bwg merah, bwg putih, halia dgn belacan.. (kalau rajin, pakai la tenggiling..erk...gilingg..silap2...tp kalau bertambah rajin lgi, korang gunalah blender....(kemudahan dh ader, guna je..)..lepas semua bhn td dikisarkan, (jgn halus sgt, nnti x sedap), korang tumis bhn2 tu dlm minyak yg agak2...(jgn byk sgt, jgn skit sgt.. tp kalau nk elakkan smbal dr cepat basi, gunakan minyak byk skit...)..then, tumis sedikit dan masukkan cili kering yg disisar td...tumis smpai semua bhn2 td garing...lepas minyak dia timbul, masukkan sotong, air asam jawa, sos tiram, garam dan gula ..tumis lg..sampai la sotong tu masak....huhuh..senang kan...so, lets proceed to 2nd recipe....

AYAM MASAK BLACK PAPER
6 ketul ayam
1 biji bwg besar
3 biji bwg putih
1/2 inci halia
carrot dimayang halus
sebiji lada merah dihiris
2 btg serai yg dititik
serbuk lada hitam...(pakai yg biji pun xpe, tp kene tumbuk halus)
sedikit air asam
garam
gula sedikit


so, cara membuatnya...1st sekali, goreng ayam tu dgn sedikit garam, serbuk kunyit dgn serbuk kari sampai agak2 garing..(jgn garing sgt nnti ayam jd keras..) then, kisarkan bwg merah, bwg putih dan halia sampai lumat pastu korang tumiskan menggunakan sedikit minyak...lepas garing, masukkan serbuk lada hitam, tumiskan lgi...masukkan seikit air asam jawa, carrot dan hirisan lada...msukkan jugak serai yg dititik....masukkan sedikit air, garam dan gula sedikit...then..dh mask semua bahan, masukkan ayam yg telah digoreng td....kacau sehingga rata, then hidangkan bersama daun bwg kalau korang suka....siap!!!!



 pergh...sodap...tak smpai kul 12, aku dh boleh menikmati hidangan ni smbil mengkusyukkan diri menonton STAIRWAYS TO HEAVEN.....gudluck smuaaa....

Sunday, January 23, 2011

selagi belum tutup mata, keje..keje..keje......

assalammualaikum.....


huhu....kerje......bile dh keje, sibuk plak nk mintak cuti, tp bile dh cuti, sibuk plak nk keje.....mcm aku....taktau ape definisi yg paling tepat bg keadaan aku sekarang.....lepas je contract tiching aku abih bln 12 aritu, dgn officially nya aku menjadi penganggur terhormat....bayangkan hampir 2 bln lebih duk umah, tak keje....kalau toreh getah ni, rasenya dh kaya dh skng......ermmm....

ermm.....bkn senang menjadi bebanan keluarga ni....mase ader gaji dulu, skit pun tak ingat mase susah...ade duit, enjoy........enjoy, means takde la aku pi clubbing, shopping, dan sewaktu dgnnya.....lepas je dpt gaji, tolak hutang, insurans, bagi mak abah, lebeynya bkn aku nk sedekah kt ASB, tp aku pi tunaikan nafkah kt wayang, bilik melalak, pi berjalan.....tu je rasenya aktiviti wajib bg org single and available mcm aku ni......tak mcm kwn2 aku yg ader bf, bleh la pow nafkah kt bf masing2....tp aku ni, terpakse pow poket sendiri utk melepaskan ketensionan yg meluap.......utk kepuasan sendiri.....thats why, aku rajin berjalan....ader je program aku plan dgn kwn2 aku...pi air terjun la...BBQ la....lawat besfren kt zoo la, pi tgok sunset kt PD la....smpaikan kalau kwn2 aku mesti menunggu event seterusnya dr aku kalau nk berjalan, sbb bab2 berjalan ni, mmg aku exited dan bersungguh gile...bkn senang nk jadi seorg planner berfoya2 yg komited ni....tak sia2 datin suh aku jd ketua guru penasihat kelab pelancongan time keje dulu.... huhuh



so.....tu aktiviti time aku keje contract la....so skng...im JOBLESS......ape yg menguatkan aku, membuatkan hati aku agak tegar sedikit, percaya bahawa setiap insan, Tuhan dh tetapkan rezeki masing2....aku cuma perlu bersabar, berusaha dan tawakal supaya ader rezeki aku nnti.....wahai rakan2, especially dina, farah, yan dan geng senasib dgn kami,
PERJUANGAN HARUS DITERUSKAN....CHAIYOK2!!!!

assalammualaikum...

ermm...seperti yg dirancang.....huhu....dh lame terpikir nk bukak blog ni.....just want to share with others about my life yang teramatla simple.....aku bknnya anak raja, anak sultan, anak dato', anak tan sri atau sewaktu dgnnnya yg berkemungkinan cerita kisah hidup diaorg agak colorful dr aku....huhu.....tp aku rase bersyukur gak aku dilahirkan dlm keluarga aku skng....(walaupun aku byk bebankan diaorg)....at least, aku dgn adik beradik aku berusaha sendiri utk mengumpul harta masing2 dr duk menunggu mak bapak hulur cek je.....

so...for introduction.....aku dilahirkan 26 thn 5 bln yg lepas kt sabah....abah dulu askar....so, aku terpakse keluar ke dunia ni time abah posting kt sane....huhu...mak suri rumah...aku ader 5 siblings, n aku anak yg kedua last....kire manje la jgk sbb aku ni "chembeng" skit....pantang kene tegur, mulalah mcm tgok "kabhi kushi kabhi gum".....nk wat cmne.....jiwa tak kental katakan.....finish cite pasal diri aku....nk tau selanjutnya, kenela folo blog semak ni selalu yer....huaaaa